Virtual Reality zone

Hier kunnen KWR-medewerkers veilig samenwerken met partners of data en modellen onderzoeken in VR

Wat zien we hier?

De strepen op de grond vormen het kader waarbinnen KWR-collega’s die opgaan in Virtual Reality (VR) veilig kunnen bewegen. Wellicht staan er ook daadwerkelijk collega’s met een VR-bril op hun gezicht. Zij zien niet de cascade en de houten vloer, maar een virtuele wereld die hun door de VR-bril wordt voorgeschoteld. In deze virtuele wereld verdiepen zij zich in een complexe dataset of een uitgebreide digitale tweeling, of brainstormen zij met projectpartners aan de andere kant van Europa, terwijl zij met 3D-pentekeningen hun ideeën kracht bijzetten.

Waartoe dient deze pilot?

Virtual Reality en de Metaverse, de volgende generatie internet, een netwerk van 3D virtuele werelden, beloven ons immersieve interacties met onze medewerkers en klanten op afstand, met digitale tweelingen, modellen en datasets. Hiermee kunnen we op afstand samenwerken op manieren die niet mogelijk zijn met applicaties als Teams en Zoom – in VR waan je je daadwerkelijk in dezelfde ruimte. Hoe en in welke mate VR hieraan kan bijdragen, moeten we proefondervindelijk vaststellen. Hoe werkt co-creatie in VR? Kunnen we ons vliegreizen en daarmee CO2-uitstoot besparen? Halen we zo echt meer uit data? Ook met oog voor mogelijke nadelen rondom privacy, beveiliging, en fysieke klachten.

Wie zitten hier achter?

De eerste experimenten met VR zijn uitgevoerd in het kader van het EU-project Water Futures. In samenwerking met de IT-afdeling van KWR zijn de VR-brillen nu beschikbaar gemaakt voor alle medewerkers van KWR.