Smartroof 2.0 Pilot – cool blauwgroen dak

Breed toepasbaar daksysteem getoetst op verkoelende werking en waterberging

Wat zien we hier?

Smartroof 2.0 is een nieuwe generatie daksysteem dat – in tegenstelling tot huidige groene daken – langdurig en optimaal kan verdampen voor verkoeling in de stad. In de bergingslaag wordt overtollig regenwater opgeslagen en via speciale vezels capillair teruggevoerd naar de substraatlaag als de planten daarom vragen. Het passieve irrigatiesysteem is binnen dit project geoptimaliseerd en onderbouwd met innovatieve metingen aan de water- en energiebalans, uitgevoerd met speciaal aangepaste lysimeters. Behalve het reduceren van regenwaterafvoer en het verkoelen draagt de soortenrijke vegetatie van Smartroof 2.0 bij aan een rijk insectenleven.

Waartoe dient deze pilot?

Met de Smartroof 2.0 Pilot zijn de verkoelende eigenschappen van groene daken in het stedelijk gebied geoptimaliseerd. Ze kunnen meer water vasthouden en bevatten een rijk assortiment aan groen. Hittestress in steden is wereldwijd een groeiend probleem. Planten kunnen door het verdampen van water een significante bijdrage leveren aan het verlagen van de luchttemperatuur. Aangetoond is dat een Smartroof onder meer in staat is om bijna de helft meer inkomende (zonne-)energie in verdamping om te zetten dan conventionele daken. Bij langdurige hitte en droogte blijft de koelende werking daarmee beter op peil. Het innovatieve daksysteem helpt steden klimaatrobuust te maken.

Wie zitten hier achter?

Smartroof 2.0 is een project van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken. Het is een veelzijdige samenwerking, waarin industrie, vastgoedbeheerders, overheidsinstellingen en onderzoeksinstituten zoals KWR de handen ineen hebben geslagen voor het optimaliseren van de verkoelende werking van blauwgroene daken door verdamping.