Proefnetwerk drinkwaterdistributie pilot – hindernisbaan voor inspectierobots

Realistische simulatie van een echt leidingnetwerk

Wat zien we hier?

Dit experimentele drinkwaterleidingnet is door KWR bovengronds aangelegd en zodanig ontworpen dat het bruikbaar is voor het testen van autonome inspectierobots. Monteurs van vier waterbedrijven hielpen mee door elk hun eigen voorkeursmaterialen en werkwijzen in te brengen. De gebruikte leidingen bestaan voornamelijk uit de materialen PVC, PE en nodulair gietijzer. Ook oude, roestige stukken leiding zijn erin opgenomen. Met behulp van drie krachtige pompen kunnen we de waterdruk in de leidingen opvoeren tot 4 bar – of lokaal zelfs 10 bar – en zijn hoge stroomsnelheden haalbaar (tot meer dan 2 m/s). Een realistische simulatie van een echt leidingnetwerk dat ons dagelijks van vers drinkwater voorziet.

Waartoe dient deze pilot?

Het proefnetwerk is een soort ‘hindernisbaan’ voor autonome inspectierobots: hier testen we hoe de robots werken voordat ze in het echte, ondergrondse drinkwaterleidingnetwerk worden toegepast. Wanneer ze erin slagen om met allerlei mogelijke barrières om te gaan, zoals diameterveranderingen en ingewikkelde bochtconstructies, kunnen we de robots met vertrouwen het leidingnetwerk insturen. Mocht er toch eentje in het proefnetwerk vast komen te zitten, dan koppelen we eenvoudig de leidingen los. In de ‘echte wereld’ moet daar een graafmachine aan te pas komen. Daarnaast is het proefnetwerk geschikt voor allerlei ander onderzoek op het gebied van drinkwaterdistributie, zoals het gebruik van sensoren, het ontstaan van bruinwater en de verspreiding van verontreinigingen.

Wie zitten hier achter?

Het proefnetwerk is in 2019 gebouwd en maakt onderdeel uit van het AIR-project. Hierin heeft een consortium van zeven waterbedrijven – Brabant Water, Dunea, Evides, PWN, Vitens, WMD en WML – samen met mechatronicabedrijf Demcon en KWR een eerste functioneel model van een autonome inspectierobot ontwikkeld. Medefinanciering vond plaats vanuit de TKI-toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Verdere ontwikkeling van het robotsysteem vindt plaats onder de vlag van de voor dit doel opgerichte SubMerge b.v.